"PANDEMİ DÖNEMİ VE SONRASI TURİZM" PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

• 21 Nisan, 2021
"PANDEMİ DÖNEMİ VE SONRASI TURİZM" PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında online olarak “Pandemi Döneminde ve Sonrasında Turizm” temalı bir panel gerçekleştirildi. Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Uçak’ın açılış konuşması ile başlayan panele, Doç. Dr. Burçin Cevdet Çetinsöz moderatörlüğünde Güney Florida Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cihan ÇOBANOĞLU, Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Yönetim Kurulu Üyesi Burhan SİLİ, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkan Yardımcısı Ali BİLİR ve Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay ATMACA sunumları gerçekleştirdiler.

Yoğun katılımın olduğu panelde Prof. Dr. Cihan Çobanoğlu yurt dışında küresel turizm firmalarının pazarlama stratejilerinde güven vurgusu üzerinde durduğunu, bunun yanında hijyen ve temassız turizm modeli oluşturduklarını belirterek tüm turizm endüstrisini değişim ve yenilik içerisinde olmaları gerektiğini belirtti. Burhan Sili turizm işletmelerinin ve destinasyonların online altyapı ve dijitalleşmeye yatırım yapmaları gerektiğinden, tüketici tercihlerinde değişimlerden dolayı doğa temelli turizm anlayışının ortaya çıktığından ve kurumlar arası koordinasyonun sağlanması gerektiğinden bahsetti. Ali Bilir ise uluslararası uçuşlardaki kısıtlamalara, küresel çapta turizm endüstrisindeki küçülme rakamlarının ülkemizdeki rakamlarla hemen hemen aynı olduğuna, Mayıs ayındaki Rusya pazarındaki uçuş kısıtlamasından dolayı 500-800 bin arası Rus turist kaybı olduğuna ve son olarak pandemi döneminden sonra MİCE turizminin eski günlerine kavuşacağına değindi. Ülkay Atmaca 171 maddelik kriterlerden oluşan güvenli turizm sertifikasından, online 50 bin turizm çalışanının hijyen eğitimi aldığından, ülke genelinde 3663 otelin Antalya’da ise 553 otelin güvenli turizm sertifikası sahibi olduğundan, otel işletmelerinde genel temizlik uygulamaları ve alınan tedbirlerden ve tesis içerisinde yer alan toplu kullanım alanlarındaki yeni düzenlemelerden bahsetti.

Panel katılımcılardan gelen soruların panelistler tarafından cevaplanmasıyla sona ermiştir.